Izvēlieties valsti
+371 67313040
Prece pievienota grozam
 
Iepirkumu grozs ir tukšs

Par ikriem

Stāsts par ikriem

Pirms 200 milj. gadu
Pirms 200 milj. gadu
Zinātnieki uzskata, ka pirmie storu dzimtas pārstāvji parādījušies pirms aptuveni 200 miljoniem gadiem, tas nozīmē, ka store parādījās vēl tad, kad pār zemi vēl valdīja dinozauri. Šīs apbrīnojamās zivis pārdzīvot dinozaurus, mamutus, klimata pārmaiņām un globālas katastrofas!
Tomēr, salīdzinoši īsajā cilvēces vēsturē, pirmais ikru pieminējums par to lietošanu uzturā meklējams senajā Ēģiptē. Senajos rakstos bieži minēts mūžīgās jaunības noslēpums, kas bija zināms tikai izredzētajiem, vēsturnieki uzskata, ka tas bija ikri.

Ikru noderīgās īpašības

Lecitīns
Vitamīns A ir ļoti svarīgs ādas veselībai. Praktiski visa dārgā kosmētikas produkcija satur šo vitamīnu.

B12 vitamīns ir iesaistīts tauku un ogļhidrātu vielmaiņā, labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas un nervu sistēmu

D vitamīna deficīts - ļoti bieži sastopama parādība, un var izraisīt epitēlijšūnu atjaunošanās problēmas. Gados vecākiem cilvēkiem, vitamīnu D trūkums var izraisīt kaulu nopietnas kaulu slimības. Ikru lietošana uzturā palīdz uzturēt šī vitamīna līdzsvaru organismā.

E vitamīns veicina brūču dzīšanu un ir svarīgs asinsrecej, palēnina novecošanu, novērš grumbas, pastiprina seksuālo funkciju sievietēm vecumā.

Lecitīnu ir ārkārtīgi grūti iegūt dabīgā veidā. To cepot vai vārot, lecitīns rekombinējas un zaudē savu noderīgās īpašības.

Lecitīns atjauno nervu sistēmu, ir nepieciešams normālai smadzeņu funkcionēšanai;

Ikri turklāt satur jodu, fosforu un kalciju, kā arī daudz ļoti noderīgu nepiesātināto taukskābju Omega-3 un Omega-6, palīdz uzlabot smadzeņu darbību un imunitāti.
Divas sviestmaizes ar ikriem satur A, B12, D, E vitamīna un leiticīna dienas normu.

Zinātnieku viedokļi


ASV plastiskās ķirurģijas vietā, cilvēkus aizvien biežāk nosūtīta uz minerālu procedūrām, kuras ir savietotas ar ikru lietošanu. Turklāt ikrus lieto gan iekšķīgi, gan ārēji.

Lenny Smith, Ph.D. - "Atskaitot vienreizējo ikru garšu, tie turklāt atjauno nervu sistēmu un uzlabo smadzeņu darbību!".



Franču zinātnieki uzskata, ka vairums cilvēku nenovērtē ikru reālo labumu! "Šis uzturprodukts satur visu, kas ir nepieciešams mūsu organismam, lai pagarinātu jaunību, uzlabotu pašsajūtu un imunitāti". Selina Žakote

Izraēlas zinātnieki uzskata, ka ikri atjauno nervu sistēmu, nostiprina sirds muskuli.

"Izraēlā, ir izstrādāts ārstnieciskais kurss, kurš ir paredzēts jaunības pagarināšanai un pašsajūtas uzlabošanai, ikri ir šī kursa svarīga sastāvdaļa". Milenas Fortmann

Vai Jūs zinājāt?


Vairāki cilvēki tomēr joprojām nespēj noteikt, kas ir tuncis: pēc formas it kā zivs, pēc vērtīgu vielu satura neatpaliek no gaļas.

Liela un ļoti ātra zivs ir izcila trofeja. Tunča gaļai piemīt tik cēla garša, ka zvejnieki tic, ka šī zivs barojas ar smalkām delikatesēm un makšķerēt to vajag tikai uz ļoti cēlu ēsmu.

Tunča gaļa patiešām ir īsts dārgums. „Tunzivs ir smadzeņu barība”,- apgalvo vadošie Amerikas dietologi. Regulāra tunča gaļas lietošana uzturā labvēlīgi iedarbojas uz visu organismu: tā lielā daudzumā satur vitamīnu D, treknās skābes omega-3, selēnu, kāliju, nātriju. Tuncis ir bagāts ar vitamīniem un fosforu.

Patlaban īpaši populārs ir konservēts tuncis, jo svaigais tas prasa īpašu pagatavošanu. Konservētais tuncis tiek plaši pielietots vairāku ēdienu pagatavošanā, t.sk.arī salātos. Tuncis ir viens no nedaudziem zivju veidiem, kas konservēts nezaudē savas vērtīgas īpašības. Tas praktiski nesatur taukus un tiek konservēts ar minimālu sāls daudzumu – tikai garšas pastiprinājumam. Francūži to sauc par „jūras teļa gaļu” dēļ zivīm neraksturīgas garšas. Tuncis ir plaši izplatīts Eiropas un Japānas virtuvēs. Pastāv daudzi varianti tā gastronomiskās pielietošanas. No tunzivīm tiek pagatavoti daudzi ēdieni, taču vispopulārākie būtu tunča salāti – to pavedu un recepšu mēdz būt bezgala daudz.

Tuncis ir zivs, kura vismazāk uzkrāj savā organismā kaitīgas vielas. Pēc amerikāņu zinātnieku klasifikācijas tas atrodas pirmajās rindās nekaitīgu un veselīgu produktu sarakstā. Tas attiecās arī uz konservētām tunzivīm.

Pastāv dažādi tunču veidi: zilā tunzivs, dzeltenspuru tunzivs, bonito, albakore, bigeye, skipjack. Tie atšķiras ne tikai pēc izmēra un krāsas, bet arī pēc gaļas garšas un konsistences. Atšķiras arī tunču zvejas gada un diennakts laiki.