Izvēlieties valsti
+371 67313040
Prece pievienota grozam
 
Iepirkumu grozs ir tukšs

Melnie ikri

Vārds CAVIAR (ikri vairākās valodās) nāk no azarī valodas, kurā senos laikos runāja mūsdienu Turkmēnijas un Azerbaidžāna teritorijā dzīvojošie ļaudis. Šis vārds nozīmē „stores ola”.

Melno ikru veidi

Pastāv trīs melno ikru veidi: belugas, stores un sevrjugas. Pēc apstrādes veidiem atšķir graudainus ikrus (graudiņi viegli atdalās viens no otra, šeit tiek izmantoti atlasīti nobrieduši ikri), presēti ikri (biezenis no trekno sevrjugas šķirņu ikriem, dažkārt maisījumā ar stores ikriem), jastika ikri (maisiņā) (no ķēriena visvājākās daļas, tiek iesālīti savā plēvē –jastikā). Vislielākie un visvērtīgākie ir belugas ikri.
Store, Beluga, Sevrjuga


Beluga
Belugai ir vislielākie un visvērtīgākie ikri visā storu dzimtā. Tai kvalitātes un cenas ziņā seko store un tad – sevrjuga. Belugas ikri ir vislielākie un vismaigākie, dūmu pelēkā krāsā (jo gaišāki ikri, jo vecāka bija zivs), „vis krēmveidīgāka” no visām. Graudiņu membrāna belugas ikriem ir visplānākā, tādēļ ikri nevis sprakšķ, bet maigi izkūst mutē. Graudiņu izmērs – no 2 līdz 3,5 mm, eliptiska forma, krāsa – no tumši pelēkas līdz gaiši pelēkai.

Store
Eiropā un ASV uz ikriem bieži saskatāms ir marķējums ar nullēm. Atšķirībā no austeru marķējuma, šis marķējums ir saistīts nevis ar graudiņu izmēru, bet ar to krāsu. Trīs nulles (000) nozīmē zelta ikrus, bieži papildus apzīmē ar Imperial vai Royal, lai pasvītrotu to „cariskumu”. Divas nulles atbilst pelēkiem ikriem, bet divas – gandrīz melniem, kuriem piemīt viegla riekstu piegarša un tumšāka, nekā belugas ikriem, krāsa. Graudiņi šiem ikriem ie sfēriskās formas, izmēri – no 2 mm līdz 3 mm.

Stores ikri, aizjūras...

Taču nevajag domāt, ka ikru ieguve ir tikai Krievijas vai Irāna privilēģija. Pastāv dažas storu dzimtas paveidi, kuri sen dzīvo citu valstu ūdeņos, no kuriem šodien iegūst ikrus, kas pēc krāsas un garšas ir salīdzināmas ar pierastiem belugas, sevrjugas un stores ikriem.
American Paddlefish, Bowfin, American Sturgeon
American Paddlefish - Amerikas plenzivs (arī storu dzimtas zivs) ikri: pelēki-melni ikri atgādina sevrjugas ikrus.

Amia Calva - Bowfin vai Amia Calva zivs pieder Amiidae dzimtai, kas pastāvēja pirms 420 miljoniem gadu, ilgi pirms Acipenseridae dzimtas (šodien pazīstamās, ka storu dzimta) rašanās.
Spīdīgie melnie Bowfin zivs ikru graudiņi līdzinās storu ikriem, taču ir mazāki pēc izmēra. Tuvākais analogs tiem storu dzimtā ir belugas ikri. Jums patks šo tīro birstošu graudiņu īpatnēja garša.

American Sturgeon - Amerikas stores ikri Krievijā ir mazpazīstami. Tos iegūst no vēl viena Kaspijas jūras stores radinieka – no Amerikas stores no Kalifornijas. Ikru graudiņi ir tumši pelēki vai melni, ar savdabīgu zīdainu garšu. Graudiņu izmēri – no 3mm līdz 4 mm. Šie ikri nav tik pat vērtīgi, kā Kaspijas jūras storu ikri, taču tie ir pilntiesīgie storu dzimtas zivju ikri.

Vai Jūs zinājāt?


Vairāki cilvēki tomēr joprojām nespēj noteikt, kas ir tuncis: pēc formas it kā zivs, pēc vērtīgu vielu satura neatpaliek no gaļas.

Liela un ļoti ātra zivs ir izcila trofeja. Tunča gaļai piemīt tik cēla garša, ka zvejnieki tic, ka šī zivs barojas ar smalkām delikatesēm un makšķerēt to vajag tikai uz ļoti cēlu ēsmu.

Tunča gaļa patiešām ir īsts dārgums. „Tunzivs ir smadzeņu barība”,- apgalvo vadošie Amerikas dietologi. Regulāra tunča gaļas lietošana uzturā labvēlīgi iedarbojas uz visu organismu: tā lielā daudzumā satur vitamīnu D, treknās skābes omega-3, selēnu, kāliju, nātriju. Tuncis ir bagāts ar vitamīniem un fosforu.

Patlaban īpaši populārs ir konservēts tuncis, jo svaigais tas prasa īpašu pagatavošanu. Konservētais tuncis tiek plaši pielietots vairāku ēdienu pagatavošanā, t.sk.arī salātos. Tuncis ir viens no nedaudziem zivju veidiem, kas konservēts nezaudē savas vērtīgas īpašības. Tas praktiski nesatur taukus un tiek konservēts ar minimālu sāls daudzumu – tikai garšas pastiprinājumam. Francūži to sauc par „jūras teļa gaļu” dēļ zivīm neraksturīgas garšas. Tuncis ir plaši izplatīts Eiropas un Japānas virtuvēs. Pastāv daudzi varianti tā gastronomiskās pielietošanas. No tunzivīm tiek pagatavoti daudzi ēdieni, taču vispopulārākie būtu tunča salāti – to pavedu un recepšu mēdz būt bezgala daudz.

Tuncis ir zivs, kura vismazāk uzkrāj savā organismā kaitīgas vielas. Pēc amerikāņu zinātnieku klasifikācijas tas atrodas pirmajās rindās nekaitīgu un veselīgu produktu sarakstā. Tas attiecās arī uz konservētām tunzivīm.

Pastāv dažādi tunču veidi: zilā tunzivs, dzeltenspuru tunzivs, bonito, albakore, bigeye, skipjack. Tie atšķiras ne tikai pēc izmēra un krāsas, bet arī pēc gaļas garšas un konsistences. Atšķiras arī tunču zvejas gada un diennakts laiki.